Bouwkundige Keuring Monumentaal Pand


Bouwkundige keuring monumentaal pand. In Amersfoort staan veel monumentale panden en dan met name in de oude binnenstad. Vele monumentale panden zijn meestal vele honderden jaren oud. En de tand des tijds heeft doorgaans geen goede invloed gehad op de bouwkundige kwaliteit van het monument.

Inmiddels heb ik vele monumentale huizen gekeurd, misschien wel honderden. Voordat ik huizen ging keuren werkte ik als aannemer. Ik heb diverse monumentale panden verbouwd, gerestaureerd of gerenoveerd. De expertise en kennis neem ik mee naar de bouwkundige keuring. U bent hierdoor verzekert van een bouwkundige die weet waar die over praat. Indien u het wenst overhandig ik u graag een overzicht met referenties inclusief de bijbehorende telefoonnummers. Bel 033 2340499

 

 

Voegwerk


Monumentale pand hebben kwetsbaar voegwerk. Het voegwerk is vaak ernstig aangetast door zure regen en luchtvervuiling. De voegen bestaan namelijk uit kalkhoudende mortel. En zuur lost kalk op.

Monumentale panden hebben massieve muren die over het algemeen 1-steens dik zijn, er is dus geen spouw. Dit betekent dat het gebouw erg kwetsbaar is voor vocht. Dus slecht voegwerk zorgt ervoor dat de muur vocht op zuigt.

Vocht is de pest voor uw monumentale pand. De buitengevel moet dus in een goede bouwkundige conditie zijn en dan vooral het monumentale voegwerk. maar niet alleen het voegwerk is belangrijk, maar ook de manier waarop de gevel behandeld is. Veel monumentale gevels zijn aan de buitenkant zwart geschilderd of in de olie gezet. Op een afstand kan dat er erg mooi uit zien, maar schijn kan erg bedriegen. Zettingen en scheuren en het voegwerk worden door de zwarte verf gecamoufleerd. Je hebt een geoefend oog en veel ervaring nodig om de kwaliteit van een monumentaal pand te kunnen beoordelen.

Een monumentale gevel moet kunnen ademen van binnen naar buiten zodat vocht zich niet ophoopt in de gevel. Als men de verkeerde buitenverf of olie toepast op de gevel kan dit desastreuze gevolgen hebben voor uw waardevolle monument. Op dit moment zijn er veel opdrachtgevers die van mijn expertise gebruik maken. Ik help hen met praktische adviezen bij de restauratie van hun monumentale pand. Dus Fred staat dus ook klaar voor u nadat u het monumentale pand heeft gekocht. Voor een meerjarenonderhoudsplan bent u bij mij aan het goede adres.

 

Funderingsproblemen


Monumentale panden kampen vaak met funderingsproblemen. Helaas zijn er weinig woningkeurders in Nederland die voldoende kennis hebben om funderingsproblemen te herkennen. Hierdoor loopt u als koper een onnodig groot financieel risico, want een funderingsgebrek is doorgaans het meest kostbare gebrek.

Monumentale panden zijn vaak de duurdere panden om te kopen en juist hier verdienen de makelaars de grote bedragen. Laat u niet verleiden door verkoop praatjes maar schakel de Fred in.

 

Houtworm


Juist in monumentale panden kom ik regelmatig houtworm, huiszwam of ander ongedierte tegen. Verwaarloosd dakwerk of optrekkend of doorslaand vocht gecombineerd met juiste temperatuur en een hoge luchtvochtigheid zijn de voorwaarden waardoor  houtworm en ander ongedierte kan overleven.

Veel bedrijven pakken alleen de gevolgschade aan. De houtworm wordt, verdelgt maar komt terug omdat de vochtproblemen niet definitief opgelost zijn. Het is daarom voor u als koper van monumentaal pand om op door een deskundige geïnformeerd wordt.

Houtworm, huiszwam of boktorren kunnen de houten constructies van monumentale panden ernstig aantasten en zelfs zo ernstig dat de draagkracht van balken ontoereikend is en dat je letterlijk door een vloer zakt.

Een geoefend oog en een infrarood camera brengt veel vochtproblemen aan het licht. Ook na de bouwkundige keuring staat Fred voor u klaar met raad en daad.